fbpx

Hoe en waar worden de juwelen gemaakt?

Wij maken onze juwelen in eigen atelier, met de hand. Roel en Annika ontwerpen, produceren en verpakken elk juweel zelf. Geen massaproductie in het buitenland, maar 2 personen, 1 atelier in België. Elk juweel dat je bij ons kan vinden is door onze handen zelf gemaakt.

Van welk materiaal zijn de juwelen gemaakt?

Onze collectie bestaat uit juwelen gemaakt uit messing, koper, sterling zilver of verguld koper. Oorstekers uit messing of koper worden steeds gesoldeerd met een sterling zilver stekertje achteraan. De juwelen van de TINTED collectie worden volledig met de hand gevormd & afgewerkt, ze zijn gemaakt uit lichte klei. Al onze juwelen zijn nikkelvrij.

Hoe kan ik de juwelen van de TINTED collectie onderhouden?

Deze collectie bestaat uit juwelen gemaakt uit klei. We maken elk onderdeeltje volledig met de hand. De klei is licht om te dragen en gemakkelijk in onderhoud. Je kan de gekleurde onderdelen indien nodig reinigen met een vochtig doekje. Indien je juweel matter is geworden na verloop van tijd kan je de gekleurde deeltjes behandelen door ze zachtjes in te wijven met een doekje met daarop een klein beetje vaseline of handcrème. De oorstekers en andere onderdelen van deze juwelen zijn vervaardigd uit messing. Zorg dat je bij het aan en uit doen van je juwelen niet aan de klei onderdelen trekt, maar de messing steker vastneemt. Al onze juwelen zijn nikkelvrij.

Wat is messing of koper en hoe kan ik het onderhouden?

Koper (copper) en messing (brass) zijn half edelmetalen. Het materiaal is een mix van koper en zink. Het is zeer geschikt voor sieraden omdat het erg stevig is. Koper is een oranje/rosé kleurig materiaal , messing heeft een goudkleurige look. Beide metalen zijn nikkelvrij.

Net zoals bij sterling zilver (edelmetaal) kan het materiaal gaan oxideren. Oxideren is een reactie die voorkomt wanneer het metaal in aanraking komt met vochtigheid en lucht. Door het oxidatieproces zal het materiaal donkerder gaan kleuren en krijgt een natuurlijke patina. Bij koper zal de glanzende licht rosékleur donkerder worden, naar een minder glanzend oranjebruin.  Bij messing zal de glanzende gouden kleur ook iets donkerder en mat van kleur worden. Dit is een natuurlijk proces. Je kan het (indien je het mooi vindt) gewoon zo laten.

Onderhoud:

Naast het bewaren van je juweel op een afgesloten, droge plaats kan je het lichtjes gaan oppoetsen. Dit kan je doen door het regelmatig op te boenen met een zilverpoetsdoek. Zo zal je de donkerdere verkleuring terug wegnemen. Ook kan je je juweel lichtjes gaan opschuren, polijsten met een speciaal vijltje. Dit kan je in de webshop vinden en leveren we ook steeds mee met de juwelen.

Je kan de verkleuring ook wegnemen door je juweel onder te dompelen in een reinigingsbadje voor sieraden. Een badje voor zilveren juwelen is ook geschikt voor koper & messing.  Je kan deze oa. vinden bij de doe het zelf winkel of drogist (vb; van het merk ‘hagerty’ of  ‘HG’).

Wat is Zilver 925 en hoe kan ik het onderhouden?

Sterling zilver of zilver 925 is een edelmetaal dat bestaat uit ten minste 92,5% puur zilver en 7,5% andere metalen, meestal meestal koper. Het heeft een mooie kwaliteit en glanst mooi, maar kan mettertijd ook gaan oxideren (gelig en daarna zwart worden). Je kan je juweel oppoetsen met een zilverpoetsdoek of gebruik maken van een reinigingsbadje voor zilveren juwelen.

Wat is een verguld juweel en hoe kan ik het onderhouden?

Vergulde juwelen zijn gemaakt uit messing of koper met daarover een dun laagje goud. Vaak is dit 24k goud waardoor de sieraden wat geler van kleur zijn. Deze combinatie van messing en verguld is glanzender dan ruwe messing. Oppoetsen kan met een zilverpoetsdoek. Vergulde juwelen blijven lang mooi als je er goed voor zorgt. Bewaar ze niet samen met andere juwelen in een doosje. Dan kunnen er kleine krasjes komen in het vergulde laagje en zal het sneller slijten. Spuit geen parfum of haarlak over je juwelen want dit kan het laagje goud beschadigen. Draag je juwelen niet bij het sporten, slapen of wanneer ze in aanraking kunnen komen met water of zeep.

Wat is een verzilverd juweel en hoe kan ik het onderhouden?

Verzilverde juwelen zijn gemaakt uit messing met daarover een dun laagje zilver. Oppoetsen kan je het best doen door je juweel onder te dompelen in een zilverdip bad. (bv. van het merk HG of Hagerty ; oa verkrijgbaar bij de doe het zelf winkel). Je kan ook heel erg zachtjes behandelen met een beetje zilverpoets op een doekje. Verzilverde juwelen blijven lang mooi als je er goed voor zorgt. Bewaar ze niet samen met andere juwelen in een doosje. Dan kunnen er kleine krasjes komen in het zilver laagje en zal het sneller slijten. Spuit geen parfum of haarlak over je juwelen want dit kan het laagje beschadigen. Draag je juwelen niet bij het sporten, slapen of wanneer ze in aanraking kunnen komen met water of zeep. Je kan je verzilverde juwelen altijd opnieuw laten verzilveren wanneer het laagje zilver wat slijtage heeft gekregen.

Geven de juwelen verkleuring op de huid?

Bij het dragen van koperen juwelen zullen sommige mensen een groene verkleuring op de huid waarnemen. Bij messing of zilver kan dit een donkere verkleuring zijn. Dit komt voor wanneer je juweel reageert op de zuurtegraad van je huid. Dit is geen schadelijke of allergische reactie en kan je zonder problemen wegwassen door je huid te reinigen met water en zeep. Deze verkleuring komt zeker niet bij iedereen voor. Het is slechts een milde reactie van het afweersysteem wanneer het metaal in contact komt met perspiratie en de huid. Je kan deze voorkomen door je juweel niet rechtstreeks op de huid te dragen of ervoor te zorgen dat de zuurtegraad van je huid terug in balans komt. Een vitaminetekort kan aan de basis liggen van deze onschuldige reactie.

Hoe bewaar ik best mijn juwelen?

Je kan je juwelen het langst mooi houden door ze na het dragen af te schermen van licht, lucht en vochtigheid. Bewaar je juwelen in een juwelen doosje, afgesloten van licht en op droge plaats. Juwelen houden niet van vocht & water. Verwijder je juwelen dan ook bij het wassen, zwemmen, of opspuiten van parfum of haarlak.

De meeste juwelen kunnen wel tegen een stootje. Maar bewaar je juwelen best niet in je handtas of een andere plaats waar ze in aanraking kunnen komen met andere voorwerpen of vuil & stof. Wil je graag een (extra) juwelendoosje of zakje ontvangen bij je juwelen, neem dan contact met ons op.

Ik ben allergisch, kan ik jullie juwelen dragen?

Al onze juwelen zijn nikkelvrij, lood- en cadmiumvrij. We raden wel steeds aan om je juweel te ontsmetten als je het de eerste keer draagt, om te voorkomen dat je zou reageren op aanwezige vuiltjes of dergelijke. Onze doorsteek-oorbellen uit messing of koper worden steeds gesoldeerd met een sterling zilveren staafje achteraan.

Zijn de juwelen nikkelvrij?

Ja, natuurlijk!

Updating…
  • Geen producten in je winkelmand.